2010. április 30., péntek

Bográcsos ........

,,



Bográcsos vadpörkölt - másként


Hozzávalók:

Hús: a bogrács méretével, illetve főzött adaggal arányos mennyiségű csontos vaddisznó, szarvas, muflon, őz, vagy egyéb nagyvadhús disznózsír


Fűszerek: őrölt kömény, őrölt bors, só, szemes bors, bőséges mennyiségű vöröshagyma, néhány babérlevél, zöldpaprika, 1-2 csípős cseresznyepaprika, ízlés szerinti majoránna, 3-6 dl száraz vörösbor, őrölt pirospaprika.


Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, a húsról alaposan leszedjük a hártyát és inakat, majd csontosan feldaraboljuk.


A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a feldarabolt húsok közül a csontosakat a csontos felükkel rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni: egy réteg színhús darabokat, arra őrölt köményt, őrölt borsot, sót, kevés szemes borsot és bőségesen hagymát szórunk, majd a rétegezést újból kezdjük.












Vaddisznó (szarvas,muflon,őz) pörkölt bográcsban, galuskával......


Hozzávalók: (10 személyre):

3.5-4 kg vaddisznó színhús, 800 g sertészsír, 1.5-2 kg vöröshagyma, 100 g fűszerpaprika, 50 g fekete őrölt bors, 80 g só, 30 g fokhagyma, 10 g őrölt kömény, 3 db fehér paprika, 1 db zöld hegyes erős paprika, 3-4 db babérlevél, fél liter száraz vörösbor, 10 adag galuska.


Elkészítése:

A vaddisznó színhúst kockára vágjuk, többször átmossuk hideg vízben. A hagymát zsírban lepirítjuk, egy kevés fűszerpaprikát adunk hozzá a pirítás végén (előzőleg levesszük a bográcsot a tűzről, várunk egy kicsit és akkor keverjük bele a fűszerpaprikát, különben keserű lesz), majd visszatesszük a bográcsot a tűzre és a hagymát kevés vízzel felengedjük. A húst hozzátesszük, közepes tűzön, lassan kevergetve-forgatva főzzük, közben 2 dl bort öntünk rá és szükség szerint vizet. Ahogy sűrűsödik, öntözgetjük hozzá a maradék bort. A főzési idő felénél rövid időre felerősítjük a tüzet, befűszerezzük, majd nagyon lassú "rotyogással" főzzük tovább. A maradék fűszerpaprikát csak az utolsó fél órában tesszük hozzá. Galuskával tálaljuk.





,,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése